marionbloem 1.1

Deze unieke expositie is te bewonderen bij Salon1813, Deventerstraat 13, Apeldoorn en deze wordt geopend 18 maart om 15.00u door literatuur- en cultuurheld Brecht Russchen, bekend van het boekenpannel van De Wereld Draait Door!

"Literatuur is mijn echtgenoot, film is mijn vriend, en de beeldende kunst mijn minnaar."

Marion Bloem is in Arnhem geboren. Haar ouders, afkomstig uit de voormalige kolonie Nederlands-Indië, waren na de Indonesische onafhankelijkheid naar Nederland gevlucht.
Al tijdens haar studie publiceerde zij haar eerste kinderboeken. In 1983 brak zij door met haar romandebuut 'Geen Gewoon Indisch Meisje' en de documentaire 'Het land van mijn ouders.' Bloem ontving voor haar werk verscheidene awards en werk van haar hand is verschenen in het Japans, Duits, Engels en Indonesisch. Als kunstenares is zij minstens zo verdienstelijk en heeft zij een ook grote naam opgebouwd binnen de kustwereld.

Naast het schrijven van boeken, filmscripts en het maken van films, schildert Marion Bloem al sinds 1986.
Waar primaire kleuren slechts haar vertrekpunt zijn, heeft zij het mengen van kleuren opzich al omgetoverd tot een kunstvorm.
Marion zegt dan ook,
"Ik gebruik rood, maar ook veel andere kleuren, zoals blauw en geel. Ik meng mijn eigen rood, ik ken de nuances tussen twintig soorten rood. Het is een uitdaging om te zorgen dat rood fel en warm wordt maar niet doodslaat. Ik heb een uitgesproken blauwe periode gehad, maar daarvan was ik mij nauwelijks bewust. Dat zie ik dan achteraf. Ik zoek telkens wel naar het nieuwe rood, om mijzelf verwarmd te hebben. Het is moeilijk een overwegend rood schilderij te maken met voldoende diepte. Die diepte krijg je veel makkelijker met overwegend blauw (of overwegend groen of wit). Met rood moet je voorzichtig zijn om spanning in het werk te houden. Maar als het lukt, en zowel inhoudelijk als technisch helemaal klopt, dan is het een topprestatie. Ik vind het ook heel moeilijk om zo’n rood schilderij af te staan. Mijn schilderwerk is een uitingsvorm om te overleven. We hebben allemaal een taak in het leven. Ik vind het fijn als ik hoor dat mijn werk troost biedt. Ik kan niet in opdracht iets schilderen. Als ik mijn atelier instap moet ik alle stemmen om me heen buiten laten. Ik kan niemand mee naar binnen nemen. Eigenlijk schilder ik alleen om zelf troost te vinden in mijn werk. Als ik in mijn werk iets vind wat ik zocht, voel ik me duizend keer beter dan toen ik eraan begon."

In Salon1813 zal dit warme rood van Marion Bloem prachtig naar voren komen en vloeiend overgaan in andere kleuren. Dit zijn schilderijen die niet alleen spreken, maar deze stralen ook kracht en liefde uit. Marion haar emoties en gedachten spatten het doek af. Marion zal zelf aanwezig zijn bij de opening.

marionbloem 2

(foto door: Patricia Steur)

Openingstijden 

Maandag
Dinsdag
woensdag
donderdag*
vrijdag*
zaterdag*
zondag

gesloten
10:00  - 17:30
10:00  - 17:30
10:00  - 19:00
10:00  - 22:00
10:00  - 18:00
besloten feesten en evenementen

 

* Deze sluitingstijden zijn richttijden. Bij een feestje of veel gezelligheid doen wij de deuren natuurlijk niet dicht. Dan borrelen we door. Tot in de late uurtjes soms!

Salon 1813

Deventerstraat 13, 7311BH Apeldoorn

055–3123470      info@salon1813.nl