Henk Schiffmacher, beter bekend als Tatoeëerder Hanky Panky, fotografeerde in een ver verleden als reprotage fotograaf. Op zondag 1 september komt hij naar Apeldoorn om zijn foto expositie in Salon 1813 te openen.

IMG 20190823 WA0000

SCHIFFMACHER, een man die leeft op één grote adrenalinekick, een bohemien met een grote muil, vol sterke maar ware verhalen. Tatoeëerder van popsterren, voetballers, BN’ers, Hells Angels, hoeren en zeelui. Schilder, fotograaf, ontwerper, wereldreiziger, paljas en genieter, met een hang naar rebellie.

‘Ik ben altijd een eksterachtig type geweest die nergens genoeg van kon krijgen, alles wilde hebben en uitproberen. Of dat nu ging om roken, drinken, coke, seks, of het verzamelen van schilderijtjes en ‘glinsterende dingetjes’. Schiffmacher over Schiffmacher.

Zijn leven past niet in één boek of interview, misschien niet eens in een trilogie. En er valt nog altijd zóveel te ontdekken.

De tatoeagekoning is een geboren verteller. Zijn biografie ‘Schiffmacher’ (Uitgeverij De Kring, 2016) staat bol van de verhalen over zijn voormalige cokeverslaving (‘Van het kapitaal dat ik door mijn neus joeg had ik heel paleis Soestdijk kunnen bekostigen’), vrouwenaffaires, successen, maar ook persoonlijke catastrofes.

Hij versierde de huiden van ontelbare (pop)legendes als The Red Hot Chili Peppers, Lady Gaga en natuurlijk onze eigen rock ’n roller Herman Brood. ‘Voor Herman maakte ik vooral kleine dingetjes. Daar hoefde hij niet lang stil bij te zitten. Speed houdt je niet rustig op je stoel, zoals een fijne sigaar.’

Natuurlijk was er ook tegenslag. Zijn droom, een eigen Tattoo Museum in Amsterdam, ging ten onder aan ruzie en bureaucratie. ‘Maar ik vind nog altijd dat er zo’n museum moet komen.’ Hij ging failliet, maar krabbelde even zo vrolijk weer op. ‘Geld heeft me nooit ene fuck geïnteresseerd. Het slijk der aarde moest rollen. Ik gaf het uit tot het op was en dan zag ik wel weer verder.”

FB IMG 1567238750598Alsof dat allemaal nog niet voldoende was werd zijn grote liefde Louise getroffen door leverkanker, waar ze inmiddels gelukkig geheel van is hersteld. Zoals hij zelf ook weer helemaal de oude is, na een ‘akkefietje’ in Amerika waar hij wegens vermoeidheid en ademhalingsproblemen korte tijd het ziekenhuisbed moest houden.

Nee, stuk te krijgen is Schiffmacher niet. ‘Ik kom uit een familie van ijzervreters. Een van mijn voorvaderen diende in het leger van Napoleon en mijn eigen vader als marinier in het toenmalige Nederlands-Indië. Die vechtersmentaliteit zit misschien nog wel in mijn genen.’

Opening expositie in bijzijn van Henk Schiffmacher is zondag 1 september rond de klok van 16.00 uur. Salon 1813 bevindt zich aan de Deventerstraat 13 in Apeldoorn en opent zijn deuren deze dag rond 15.00 uur. Entree gratis, iedereen is welkom.

Openingstijden 

Maandag
Dinsdag
woensdag
donderdag*
vrijdag*
zaterdag*
zondag

gesloten
10:00  - 17:30
10:00  - 17:30
10:00  - 20:30
10:00  - 22:00
10:00  - 18:00
besloten feesten en evenementen
koopzondag open

* Deze sluitingstijden zijn richttijden. Bij een feestje of veel gezelligheid doen wij de deuren natuurlijk niet dicht. Dan borrelen we door. Tot in de late uurtjes soms!

Salon 1813

Deventerstraat 13, 7311BH Apeldoorn

055–3123470      info@salon1813.nl

 Nu ook op locatie

Jouw feest houd je waar je maar wilt. Wij zorgen voor bijzondere hapjes of een culinair feestmaal. Onze kok kookt de sterren van de hemel – speciaal voor jou!

Bel voor meer informatie met 055–3123470, of stuur een mail naar info@salon1813.nl